各地
资讯
当前位置:中华考试网 >> 职称英语 >> 模拟试题 >> 综合类A级 >> 2017年职称英语综合A概括大意精选试题及答案(7)

2017年职称英语综合A概括大意精选试题及答案(7)

   2017-06-20   【

2017年职称英语综合A概括大意精选试题及答案(7)

  下面的短文后有两项测试任务:(1)第23——26题要求从所给的6个选项中为第2——5段每段选择1个最佳标题;(2)第27——30题要求从所给的6个选项中为每个句子确定1个最佳选项。

  Is There a Way to Keep the Britain's Economy Growing?

  (1) In today's knowledge economy, nations survive on the things they do best. Japanese design electronics while Germans export engineering techniques. The French serve the best food and Americans make computers,

  (2) Britain specializes in the gift of talking. The nation doesn't manufacture much of anything.

  But it has lawyers, stylists and business consultants who earn their living from talk talk and more talk. The World Foundation think tank says the U.K. 's four iconic jobs today are not scientists, engineers, teachers and nurses. Instead, they're hairdressers, celebrities,management consultants and managers. But can all tl——is talking keep the British economy going? The British government thinks it can.

  (3) Although the country's trade deficit was more than —— 60 billion in 2006, U.K. 's largest in the postwar period, officials say the country has nothing to worry about. In fact, Britain does have a world-class pharmaceutical industry, and it still makes a small sum from selling arms abroad.

  It also trades services-accountancy, insurance, banking and advertising. The government believes Britain is on the cutting edge of the knowledge economy. After all, the country of Shakespeare and Wordsworth has a literary tradition of which to be proud. Rock'n'roll is an English language medium, and there are billions to be made by their cutting-edge bands. In other words, the creative economy has plenty of strength to carry the British economy.

  (4) However, creative industries account for only about 4 percent ofU.K. 's exports of goods and services. The industries are finding it hard to make a profit, according to a report of the National Endowment for Science, Technology and the Arts. The report shows only 38 percent of British companies were engaged in "innovation activities", 3 percentage points below the EU average and well below Germany (61 percent) and Sweden (47 percent) .

  (5) In fact, it might be better to call Britain a "servant" economy- there are at least 4 million people "in service". The majority of the population are employed by the rich to cook, clean, and take care of their children. Many graduates are even doing menial jobs for which they do not need a degree. Most employment growth has been, and will continue to be, at the low-skill end of the service sector, in shops, bars, hotels, domestic service and in nursing and care homes.

  23. Paragraph 2 __________.

  24. Paragraph 3 __________.

  25. Paragraph 4 __________.

  26. Paragraph 5 __________.

  A. Growth of economy

  B. "Servant" economy

  C. Strengtfi of the creative economy

  D. Weakness of the creative economy

  E. Gift of talking

  F. Export of talking machines

  27. Every country has its own way __________.

  28. The British government doesn't seem __________.

  29. The creative industries find it difficult __________.

  30. Many graduates are employed __________.

  A. to find jobs

  B. to do low-skill lobs

  C. to feed its people

  D. to handle disputes

  E. to make a profit

  F. to worry about the British economy

  第3部分:概括大意与完成句子

  23.E。talk几乎贯穿整个段落,因此是段落主题词,由此推断E或F可能是答案。第二段段首句及段尾倒数第二句均与E相关,意义一致,因此E是答案。gift是“天赋”的意思。

  24.c。段尾句是该段主题句。该段说:英国是著名作家莎士比亚和华兹华斯的故乡,这些文学家和英国的摇滚乐团创造了大量的精神财富,也为英国赚得了大量的财富,显示了创造性经济的力量。由此判定C是答案。

  25.D。第四段的第二个句子是段落主题句(权威机构的观点)。该句讲述“创造性行业的弱点是很难盈利”,因此D是答案。提示:出现在段落开头部分或结尾部分的权威机构/权威人士的观点/发言,研究发现往往直接揭示段落主题。

  26.B。第五段首句是主题句。该句大意说“实际上,把英国的经济叫做服务经济更恰当一些,因为至少有400万人在做服务性工作”。因此选B。

  27.C。题干:每个国家都有其 __________ 。该题的答案相关句在第一段首句,该句说:在今天的知识经济时代,各个国家都靠自己的强势领域生存。因此选to feed its people(养活自己的人民)。

  28.F。英国政府好像不__________。利用问题句中的特征词British government作为答案线索,在文章中找到答案相关句:第二段的最后两句话。大意是:所有这样的言论能让英国的经济运转吗?英国政府认为是可以的。由此可推断出:英国政府好像并不担心英国的经济。所以F是对的。

  29.E。创意产业发现__________很难。这个问题直接涉及第四段段落主题句:The industries are finding it hard to make a profit,according to a report of the National Endowment for Science,Technology and the Arts(根据国家科学技术与艺术捐赠委员会的一份报告,这些创造性行业在获得利润上很困难)。因此,E为正确答案。

  30.B。许多毕业生受雇于__________。利用问题句中的信息词many graduates(许多毕业生)作为答案线索,在文章第五段中找到答案相关句:Many graduates are even doing menial(体力的)jobs for(对于)which they do not need a degree(学位)。大意是:许多毕业生甚至在做不需要学位的体力活。体力活是属于低技术的活,因此B是正确的。

纠错评论责编:Luffy
相关推荐
热点推荐»